Takács János: Kócspuszta – egy könyv elé

A könyv bár nem előzmények nélküli, mégis komoly mulasztást pótol: összefoglalja a „kuláklistára” került zalaiak kitelepítésének, a kócspusztai negyven hónap történéseit.

takacsjanos3_www.kepfeltoltes.hu_Takács Jánosnak, családjának, sorstársainak, barátainak emlék-mozaikjaiból összeáll egy kép, mely révén betekintést nyerünk történelmünk egy alig ismert korszakába….Takács János neve nem ismeretlen a témával foglalkozók előtt. A lispeszentadorjáni, mindenki által nagyra tartott és becsült boltos család tagjaként fiatalon szenvedte el a kitelepítés borzalmait, a Rákosi-rendszer egyik legostobább, leggonoszabb politikai pogromjának áldozataként. A megkülönböztetés, kitaszítottság, mellőzöttség végigkísérte életét.

Óriási lelki erő, kitartás, ész és tudás kellett ahhoz, hogy befejezhesse tanulmányait, hogy szeretetteljes, példamutató családi viszonyokat teremtsen. meghívó Takács.pmdNagykanizsán helyezkedett el, része volt a Kanizsa Bútorgyár sikereiben, majd pedig az utódvállalat megszervezésében. A piarista rend nagykanizsai visszahozatalában meghatározó szerepet játszott…..A kötet egyik fele a személyes és a család visszaemlékezése. A másik részben a sorstársak szólalnak meg, hosszabb-rövidebb feljegyzéseikkel. (Részletek Hóbor József szerkesztő előszavából. Fotók: www.kanizsaert.hu, www.hortobagyideportaltak.hu )

Takács János: Kócspuszta című könyvének bemutatóját október 9-én, szerdán délelőtt 11 órakor tartják a Halis István Városi Könyvtárban.