Tárgyalnak a Bonbonetti nagykanizsai üzemének átvételéről

A Bonbonetti ukrán tulajdonosa ugyan megszünteti gyártását Nagykanizsán, de a 64 embert foglalkoztató üzem átvételéről és a termelés folytatásáról több potenciális vevővel folynak tárgyalások – közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója pénteken az MTI megkeresésére.

Borsos József elmondta: a Bonbonetti ukrán tulajdonosa a bejelentési kötelezettségének megfelelően jelezte a munkaügyi központnak, hogy a nagykanizsai termelést és az ott jelenleg dolgozó 64 ember foglalkoztatását december 31-ig megszünteti.

Ezzel párhuzamosan azonban több potenciális vevővel vagy üzemeltetővel is folynak tárgyalások, hogy az üzem megvásárlásával vagy más konstrukcióban a termelést tovább folytassák. A reménybeli vevők a munkaügyi központtal is felvették a kapcsolatot – jelezte az igazgató.

Hozzátette azt is, hogy a megyei kormányhivatal és a munkaügyi központ a leendő vevőknek minden támogatást megad, így egyebek mellett munkahelymegőrző támogatást is ahhoz, hogy a nagykanizsai édesipari üzem tovább működjön és a dolgozókat ne kelljen elbocsátani.

A Népszabadság pénteki számában a Bonbonetti vezérigazgatója, Sánta Sándor a lépést a hatékonyság növelésének kényszerével indokolta. Utalt arra, hogy cégcsoportjuk az utolsó olyan édesipari gyártó Magyarországon, amelynek nagy kapacitású gyára van az országban, és meghatározó márkákat gyárt.

A Bonbonetti cég neve is Nagykanizsáról származik, ugyanis a zalai városban már a rendszerváltás előtti évtizedekben készült egy ostyaféle ezen a néven, majd a privatizációt követően a termék nevét vette fel az itt működő cég.

A mai Bonbonetti a honlapján található cégtörténet szerint több tulajdonosváltás után került az ukrán Roshen kezébe. A Stollwerck Budapest Kft.-t és a nagykanizsai Bonbonetti Kft.-t 2004-ben vásárolta meg, majd az egész cégcsoportot Bonbonettire keresztelte át.

A nyilvános cégadatok szerint a Bonbonetti Choco Kft. nettó értékesítési árbevétele 9,78 milliárd forint volt 2013-ban, 2012-ben 11,42 milliárd. Adózás után tavaly 8,5 millió forint volt a társaság vesztesége, a tavalyelőtti 133,3 millió forintos veszteséget követően.