Új gazdája lesz a Zalai Hírlapnak (és a Kanizsa Hetilapnak is?)

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának szakhatósági hozzájárulását követően engedélyezte, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. felett.

A GVH az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézik: július 4-én nyújtotta be engedélyezési kérelmét a Mediaworks Hungary Zrt.; az érintett vállalkozáscsoportok egyaránt foglalkoznak nyomtatott és online sajtótermékek kiadásával, illetve hirdetési felületek értékesítésével, nyomtatott termékek terjesztésével, és coldset nyomdai szolgáltatást is nyújtanak. A vizsgálat megállapította, hogy ugyan mindkét vállalkozáscsoport foglalkozik megyei napilapkiadással, e tevékenységüket különböző földrajzi piacokon végzik, így az olvasói piacon nincs olyan terület, ahol átfedés lenne a tevékenységi körök között – írják.

A Mediaworks július 4-én jelentette be, hogy megállapodott a Pannon Lapok Társasága megvételéről. A PLT csaknem 9 milliárd forintos árbevételű, 500 munkavállalót foglalkoztató, négy dunántúli megyében (Fejérben, Vasban, Veszprémben és Zalában) jelen lévő cégcsoport, négy megyei napilap – Fejér Megyei Hírlap, Veszprémi Napló, Vas Népe, Zalai Hírlap – mellett a Dunaújvárosi Hírlap kiadója, és helyi digitális médiacsatornákat is üzemeltet.

A Mediaworks több mint 16 milliárd forintos éves forgalmával és mintegy 650 munkavállalójával a Nemzeti Sport, a Népszabadság, a Világgazdaság, nyolc megyei napilap, női és gasztromagazinok, valamint digitális médiatermékek tulajdonosa.

A szerkesztő megjegyzése: Ha minden úgy alakul, ahogy az egy korábbi írásunkban (http://www.8800.hu/aktualis/tenyleg-viszi-zalai-hirlap-kanizsa-del-zalai-hetilapot/  ) feltételeztük, akkor a PLT-n keresztül a Mediaworks lesz a Kanizsa Hetilap utódjának gazdája is.

Az eredeti kiírás szerint augusztus 1-jétől kellene élnie a  közbeszerzést megnyert, a helyi lapot kiadó társaság és a kiadást megrendelő KANIZSA MÉDIAHÁZ Kft közötti szerződésnek, de nem rendelkezünk arra vonatkozó információval, hogy a szerződés aláírása megtörtént-e, illetve hogy ezt követően mikor jelennek meg a Zalai Hírlapban az első mutációs oldalak, valamint az új(?) hetilap.

A szerkesztő utóirata: azért lesz annak valami diszkrét bája, ha kiderül, hogy – ha áttétellel is – azonos tulajdonos gyakorol felügyeletet az erős helyi politikai kötődéssel rendelkező Kanizsa Hetilap és a Népszabadság fölött.