Új határátkelők építéséről írt alá szándéknyilatkozatot a magyar és a szlovén kormányfő (MTI)

 Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az esemény moderátoraként elmondta: Közép-Európa versenyképességének növeléséhez „elengedhetetlen, hogy a határok ne elválasszanak, hanem összekössenek bennünket”.

A határátkelési pontok bővítése azért fontos, hogy Szlovénia és Magyarország határán jelentősen növeljük a versenyképességet – fejtette ki az államtitkár.

Az Orbán Viktor és Alenka Bratusek által aláírt szándéknyilatkozat értelmében a két kormány arra törekszik, hogy a jelenlegi európai uniós pénzügyi ciklusban összesen hat új határátkelőt létesítsen a két ország között.

A kétoldalú tárgyalások és a szándéknyilatkozat aláírását követően a magyar és a szlovén miniszterelnök kora délután közösen avatja fel az őrségi Felsőszölnök és Kétvölgy közötti új összekötő utat. A beruházás révén alig öt kilométerre rövidül a két határ menti település közti, közel 24 kilométeres út, s egyben gyorsabban elérhetővé válik a kétvölgyi magyar-szlovén határátkelő a térségben élők számára.