Új pályázat – tovább nő az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatása

Zala megyében a 2013-as esztendő első pályázatán az önkéntes tűzoltó egyesületek közül összesen nyolc millió forint értékű támogatáshoz jutottak azok, akik főként üzemanyagköltségre, tűzoltógépjármű és tűzoltó-technikai eszköz javítására, felújítására, és felülvizsgálatára, felújított légzőkészülékekre, védőeszközökre, valamint szakmai kiképzésen történő részvételre pályáztak.

A második pályázaton is több mint hét millió forintnyi támogatást nyertek el a zalai egyesületek. Az önkéntes tűzoltók másodszor is különféle támogatásra pályázhattak, többek között EDR-rádiókra, szertárépítésre és felújításra, üzemeltetési költségekre – üzemanyagra, közüzemi díjakra, kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Tűzoltó Szövetséggel közösen most újabb pályázatot írt ki az önkéntes tűzoltó egyesületek tűzoltási, műszaki mentési, ifjúságnevelési és hagyományőrző tevékenységéhez kapcsolódó technikai ellátás javításának, az üzemeltetési költségek, valamint az önkéntes tűzoltók oktatásának támogatására. Idén kétszázhatvan millió forint osztható szét az egyesületek között. A pályázatot május hatodikáig kell eljuttatni annak a hivatásos tűzoltóságnak a parancsnokához, amelyikkel az egyesület együttműködési megállapodást kötött.

Az idei központi költségvetés háromszáz millió forint támogatást biztosít az önkéntes tűzoltó egyesületek számára. Ebből a katasztrófavédelem negyvenmilliót elkülönített azon egyesületek számára, amelyek az idei évtől önállóan avatkoznak be, a többire lehet pályázni.

A pályázati kiírás alapján a különböző kategóriájú önkéntes tűzoltó egyesületek különböző mértékű támogatást igényelhetnek. A kiírás rendelkezik arról is, mire igényelhetnek pénzt az önkéntesek. Üzemeltetési költségeikre, a tűzoltógépjárművek és a technika javítására, felülvizsgálatára, EDR-rádiókra, szertárépítésre, -felújításra és -bővítésre, oktatásra, vizsgáztatásra, védőeszközökre, illetve technikai eszközökre nyújthatnak be pályázatot. Egy önkéntes tűzoltó egyesület egy pályázatot adhat be, azon belül több támogatási kategóriát is megjelölhet. Az elnyert pénzt csak az előzetesen megjelölt célra lehet felhasználni.

A pályázatot a kiadott adatlapokon, írásban, egy példányban kell benyújtani. Az anyagnak az együttműködési megállapodás szerinti hivatásos tűzoltóság parancsnokához május hatodikáig kell odaérnie. A pályázatok elbírálása, valamint a támogatási javaslat jóváhagyása legkésőbb június 20-ig megtörténik.

A pályázat részletes kiírása  és a kapcsolódó dokumentumok itt érhetők el: http://zala.katasztrofavedelem.hu/hirek/1867-tovabb-no-az-onkentes-tuzolto-egyesuletek-tamogatasa