Vámosi-Nagy: az áfacsalás az áfával együtt szüntethető meg (MTI) De mit szólna ehhez Kupa Mihály?(8800.hu)

Az áfacsalások olyan mértékűek, hogy azokat csak az áfa megszüntetésével lehetne hatékonyan orvosolni – mondta az Adó Online-nak (www.ado.hu) Vámosi-Nagy Szabolcs.

afa-vamosi-ado.huAz EY globális tanácsadócég adószakértője kifejtette: az áfát csak uniós szinten lehetne megszüntetni, mert az áfa az unió kötelező normatívája. „Adószakértőként úgy vélem, hogy csak így lehet kihúzni a talajt az áfacsalók alól, ugyanis a csalások nagy része nemzetközi ügy” – mondta a lapnak.

Véleménye szerint az EU egészében az Egyesült Államokban honos rendszert kellene bevezetni, ahol nem a hozzáadott érték alapján fizetnek forgalmi adót.

Az adószakértő a szakportálnak adott interjúban kifejtette: a hozzáadott érték alapú áfa elméletileg szép, tiszta rendszer, de mindenütt rengeteg a visszaélés, és a hatóságok csak kullognak a csalók után.

  „Nem lehet minden ügylet mellé adórevizort vagy rendőrt állítani” – mondta a szakértő, aki szerint a rendszer magában hordozza a csalást.

A szakértő arról is beszélt, hogy az EY készített egy tanulmányt, amely szerint ha 10 százalékra csökkentenék az élelmiszerek áfáját, akkor a csalások jelentős része megszűnne, mert nem érné már meg. Huszonhét százalékos áfánál viszont nagyon megéri. Véleménye szerint a fordított áfázásban is lehetne továbblépni: most kiemelt területnek számít a cukor és az étolaj.

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a csalással a másik nagy baj, hogy tönkreteszi a legális üzleti szektort. Nem véletlen, hogy Magyarországon megszűntek a vágóhidak – tette hozzá.

Úgy vélte, hogy az áfát mindenképpen csökkenteni kéne, mert ha csökken az áfakulcs, akkor valamelyest csökken a feketegazdaság is. Hozzáfűzte, hogy ő személy szerint új rendszerben gondolkodna.

(foto:ado.hu)