Védett lesz Lojzi bácsi sírja

Akik az 1950-60-as években jártak a kanizsai zeneiskolába, biztosan őrzik emlékezetükben egy hófehér hajú zenetanár, Rácz Alajos nevét. Lojzi bácsi – mert mindenki csak így hívta – legendás alakja kanizsai zenei életének. 1950-1973 között dolgozott a zeneiskolában, nevéhez egyebek mellett a Kodály módszer helyi meghonosítása fűződik. 1986-ban halt meg, s bár akkor szép síremléket kapott, ez a sír, mert nincsenek leszármazottak, akik gondját viselnék, mára elég rossz állapotba került. Megsüllyedt, és kisebb fagykárok is láthatók a fedlapon.

Rácz Alajos sírjaA Zeneiskola jelenlegi vezetője, Baráth Zoltán idén nyáron azzal az elképzeléssel állt elő, hogy az önkormányzat helyezze védelem alá Rácz Alajos sírját. A lépésnek a tiszteleten túl praktikus okai is vannak. Így ugyanis a jövőben nem kell azzal számolni, hogy a megváltási idő lejárta után esetleg felszámolják a sírhelyet.

Az önkormányzat következő soros ülésén dönt a javaslatról, illetve arról is, hogy további, az 1848-49-es szabadságharcban katonaként szolgáló személyek sírját is helyi védelem alá helyezze.

Fotó: kataliszt