Versenytánc és Nagykanizsa – a nem is távoli múlt egy homályos szelete

261141_184707188229740_1398852149_nA hétvégén rendezik a Kanizsa Kupa meghívásos Tíztáncversenyt Nagykanizsán. A verseny eredete a múlt század hatvanas-hetvenes évek fordulójára nyúlik vissza. Akkori megszüntetése érdekes történet.

A Kanizsa Kupa története 44 évvel ezelőtt kezdődött, amikor 1969 őszén megalakult a Nagykanizsai Versenytánc Klub, Tarczi Zoltán és Latabár Katalin szakmai vezetésével.

1969 és 1973 között a Kanizsa Kupa versenyeket minden évben sonderklasse szinten rendezték meg, nemzetközi részvétellel. Az öt év alatt a tanárok és táncosaik sikert sikerre halmoztak a különböző versenyeken. A versenyeknek az akkor még nagyon impozáns, 1966-ban felavatott, ma a Cserháti Műszaki Szakképző Iskolához tartozó sportcsarnok adott otthont. A program egyre népszerűbb lett, Kanizsa felkerült a táncversenyek térképre. Aztán 1974-ben hirtelen megszakadt a sorozat. Az okok érdekesek és a korra jellemzőek. Dokumentumokat ezzel kapcsolatban aligha találunk, s talán ma már olyan élő személyeket sem, akik a történet valóságának tartalmát hitelt érdemlően igazolni, vagy cáfolni tudnák.

A lényeg: mivel a táncverseny a szó valódi értelmében nemzetközi volt, azaz a világ nyugati feléből is fogadott résztvevőket, a program anyagi hátteréhez valutára is szükség volt. Aki élt ebben a korban, tudja, hogy ez milyen különleges dolognak számított. A pletykák arról szólnak, hogy az utolsó, 1973-as verseny után a költségek elszámolása körül támadt némi zavar. A rendezvényt esténként követő fogadások, zártkörű programok is pénzbe kerültek, de ezek fedezete utólag már nem volt igazolható, illetve, akik esténként az asztalok körül ültek, utóbb nem fogadták el ezeknek a programoknak az elszámolását. Azaz a szép jövővel kecsegtető versenysorozat végül csendes pénzügyi botrányba fulladt. A művelődési ház akkori vezetőjét áthelyezték alacsonyabb beosztásba, a táncversenyek szakmai részben nemzetközi kapcsolataikkal is biztosító Tarczi – Latabár páros pedig távozott a városból. Megszűnt, felbomlott a versenytánc klub is, s ezzel együtt a táncversenyek is hosszú időre eltűntek Nagykanizsa város kulturális életéből.

Most ismét éledőben, erősödőben a program. Szurkoljunk a szervező, rendező Eraklin Táncklubnak.