A vihar legérdekesebb adatai

Mivel az előrejelzés szerint ma már csillapodik a szél, talán lehet egy kis összesítést készíteni a csütörtöki nap időjárásáról, illetve annak következményeiről.

Ami talán a legfeltűnőbb volt, hogy csütörtökön (!) elmaradt az előre jelzett nagy mennyiségű csapadék. Alig 1-2 milliméter esett napközben.

A Mura 350 cm-nél tetőzött, meg sem közelítette a II. fokozatot, a Principálison is csak alig néhány centimétert nőtt a víz magassága.

A zalai tűzoltóknak több mint 80 helyszínre kellett kivonulniuk, s legtöbbször a motoros fűrészé volt a főszerep, mert útra, házra, vasútra, villany vagy telefonvezetékre dőlt fát kellett eltávolítaniuk. A szakemberek szerint a legnagyobb kár azon a letenyei családi házon keletkezett, melynek tűzfalát döntötte le a szél, ami a tetőszintig leborult.

A széllökések erőssége Nagykanizsán meghaladta a 90 km/órát. Igaz, ebből csak néhány volt csütörtökön délután, az átlagos szélerősség 60 km körül volt.

A legmagasabb hőmérséklet még napközben is csak 11-12 Celsius között volt.

A szél hatását azok érezték meg talán leginkább, akik olyan körzetben élnek, ahol több órás áramkimaradás volt. Kiskanizsa egy részén tegnap több mint 4 órán keresztül nem volt villany.  

A kényszerhelyzet mindig kényszerintézkedéseket szül. Ezek közül talán a legérdekesebb, hogy a vihar miatt tegnap lezárták a Sétakertet. A két kidőlt vadgesztenyefa és a rengeteg letört ág miatt veszélyes volt arra járni.

Nem volt tegnap könnyű dolguk a hulladékgyűjtő munkásoknak sem. Sok helyütt a szél által felborított, de még teli kukákkal kellett szenvedniük. Ahol pedig már végeztek, ott a vihar vitte, döntögette az üres tároló edényeket.