Vízfertőtlenítő folyadék az ásványvizes palackban – nem jogerős ítélet

Nem jogerősen pénzbüntetés megfizetésére ítélte a Nagykanizsai Járásbírság azt a férfit, aki foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt állt a bíróság előtt.

A vádlott és munkatársai a becsehelyi vízműtelepen dolgoztak 2014. március 4-én délelőtt. A vádlott a beosztottjaitól egy műanyag palackot kért, amelybe a munka során használandó fertőtlenítőt beletöltheti. Egyikük odaadta azt az ásványvizes palackot, melyet a sértett hozott magával, s az „enyém” felirattal látta el. Ezt valamelyik munkatársa „…ét is húzd meg!” felirattal egészítette ki.

A vádlott kiöntötte az ásványvizes üvegből a vizet, majd kb. háromnegyed részig Huwa- San pr50 vízfertőtlenítő folyadékot töltött bele, amit a medencék vizének tisztításához használnak, majd a vádlott elindult, hogy a tisztítást megkezdje. Ekkor észlelte, hogy az átemelő telep oldalánál csőtörés van, ezért a vegyszerrel feltöltött ásványvizes palackot az átemelőtelep lépcsőjére tette, s bement az épületbe, hogy a csőtörés elhárításához szükséges szerszámot onnan kihozza. A palack tulajdonosa ekkor ért oda a lépcsőhöz, meglátta a palackot, s abban a hiszemben, hogy az övé és víz van benne, beleivott. A maró hatású vegyszer súlyos, életveszélyes mérgezést okozott a nyelőcsövén és a gyomrában.

A vád szerint a vádlott megszegte a kémiai biztonsági szabályokat azzal, hogy a vegyi anyagot élelmiszeres üvegbe töltötte.

A bíróság 2015. november 12-én tartott tárgyalási napján bűnösnek mondta ki a vádlottat, s 500.000 Ft pénzbüntetésre ítélte, amelyet 10 havi részletben kell megfizetni az ítélet jogerőre emelkedését követően. Amennyiben a vádlott nem fizet, 1000 Ft-onként egy-egy nap fogházbüntetésre változtatandó át a büntetése.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.