Vízkárok és partfalcsúszások kezelését gyakorolták a tűzoltók

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kijelölt állománya a helyi járási operatív munkaszervek bevonásával gyakorlatot tartott a rendkívüli esőzések miatt kialakuló helyi vízkárok és partfalcsúszások kezelésére való felkészülés keretében.

A feltételezett szituáció szerint a megye területén március 10-től az előrejelzésnek megfelelően, több napos, csendes, de tartós esőzés kezdődött, élénk északkeleti szél kíséretében. Megközelítőleg 35 – 55 mm csapadék hullott le, de az előrejelzések szerint még átlagosan további 40 mm csapadék várható, ezért a meteorológiai szolgálat narancs riasztást adott ki Zala megye valamennyi járására. Az esőzések következtében a Mura, a Zala, a Kerka és a Principális csatorna vízszintjei megemelkedtek. Az eddig lehullott csapadék már eddig is jelentős károkat okozott a településeken, főként a lakott külterületek megközelítését szolgáló önkormányzati utakon partfal és rézsűcsúszások következtek be, útburkolatokban és csapadékvíz elvezető árkokban keletkeztek károk, többek között Kustánszeg, Iklódbördőce, Zalaszabar, Muraszemenye, Várvölgy, Zalaszabar, Zalaszentgrót-Csáford településeken.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Operatív Törzse a gyakorlat során aktivizálta a járási katasztrófavédelmi munkacsoportokat. A teljes készenlét elérése után az érintett településeken a partfalcsúszások és a kialakult helyi vízkárok felszámolását, a lakosságvédelmi feladatok megszervezését, valamint a védekezéshez szükséges ténylegesen igénybe vehető létszám, technikai eszközök alkalmazhatóságát gyakorolták. (a fotó csak illusztráció!)