Zala: felére esett az új peres ügyek száma

A mai zalai összbírói értekezleten Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszéket tavaly július óta megbízottként irányító elnök a zalai bíróságok munkáját értékelve elmondta: az utóbbi három évet vizsgálva – az országos statisztikákhoz hasonlóan – csökkenő ügyérkezés tapasztalható a megyében. Ügyviteli változások miatt csaknem a felére esett az új peres ügyek száma, de ennek megfelelően növekedett a nem peres eljárások száma.

Három év után az elmúlt esztendő volt az első, amikor Zalában több ügyet fejeztek be a bíróságok, mint ahány új eljárást iktattak, s ezzel együtt a még folyamatban lévő ügyek száma is csökkent. Tavaly a zalai bíróságokon maradt a legkevesebb ügy folyamatban 2013-hoz képest, s szintén országosan elsők a zalai bírók a másodfokú büntetőeljárások befejezésében és a folyamatban lévő ügyek mérséklődésében – tette hozzá Sorok Norbert.

A Zalaegerszegi Törvényszék elnöke egyebek közt jelezte azt is, hogy az ügyfélbarátabb, szolgáltatóbb jelleget tovább erősítve idén minden zalai bíróságon információkat sugárzó tévéket helyeznek el, nyílt wifi-hozzáférést szeretnének biztosítani, illetve a telefonos és elektronikus bejelentkezéseket is meg kívánják könnyíteni. Zalaegerszegen ügyfélcentrumot is létrehoznak, továbbá olyan helyiséget alakítanak ki, ahol az ügyfelek kulturált körülmények között tudnak iratokat tanulmányozni.

A zalai összbírói értekezleten résztvett Handó Tünde Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke is.