Zala megyében 5,2 tonna búza termett hektáronként- Kanizsa környékén volt a legjobb a termés

A júliusban lehullott nagy mennyiségű csapadék jelentősen hátráltatta az aratást Zalában. Az őszi búzát csaknem 24 ezer hektárnyi területen kellett learatni, de a napokban már Keszthely és Zalaszentgrót térségében is végeztek a munkákkal – tudatta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke

A megyei termésátlag 5,2 tonna volt. A legalacsonyabb hektáronkénti átlagtermés (4,6 tonna) a zalaszentgróti járásban volt, míg a legmagasabb hozamot a nagykanizsai járásban érték el: a megye déli térségében átlagosan 5,6 tonna búza termett hektáronként.

A Kamara tájékoztatása szerint Zala megyében az időjárás miatt gyenge minőségű gabona termett. A learatott búza közel fele (49 százaléka) takarmány-, 42 százaléka euro minőség. A malmi minőséget a termés 8 százaléka érte el, és mindössze 1 százaléka számít javító búzának.

A sok eső hatására a búza fehérje- és sikértartalma is alacsonyabb, mint a korábbi években, de leginkább a sütőipari értéke romlott. A nagyobb gazdaságok – amelyek tárolókapacitással is rendelkeznek – valószínűleg betárolták a jobb minőséget – fűzte hozzá Süle Katalin.