A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívása – Viharos erejű szél és rendkívüli mennyiségű csapadék várható!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdától igen erős, viharos erejű szél, illetve jelentős mennyiségű csapadék várható az ország több pontján. Az előrejelzések szerint szerdán kezdetben a Dunántúl térségében, majd az ország északkeleti részén is viharos, 60-70 km/h-t meghaladó széllökések alakulhatnak ki. Csütörtökön, a Dunántúlon 60-95 km/h-s, helyenként pedig a 100 km/h-t is meghaladó lökések kísérhetik az északias szelet. A viharos szélhez nagy mennyiségű, lokálisan 40-70 mm csapadék várható.

vihar5 A 70 km/h-nál erősebb széllökések faágakat szakíthatnak le, egész fákat dönthetnek ki, amelyek azon túl, hogy balesetveszélyesek, közlekedési akadályokat is képezhetnek. Az ilyen erősségű szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit.

A megnövekedett csapadékmennyiség hatására villámárvizek, a közutakon sárátfolyások alakulhatnak ki megyénkben, amelyek a közlekedésben okozhatnak fennakadásokat.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy amennyiben a prognózisnak megfelelően alakul időjárásunk, tegyék meg a következő óvintézkedéseket, saját maguk és társaik biztonsága érdekében: Az ajtókat, ablakokat zárják be. Ne menjenek ki a szabadba. Kisgyereket, beteget felügyelet nélkül ne hagyjanak. Készüljenek fel tartósabb áramkimaradásra, elemlámpa, gyertya előkészítésével. Áramtalanítsák az elektromos berendezéseiket. A ház környékén gyűjtsék össze és vigyék az épületbe azokat a tárgyakat, amelyeket a szél felkaphat.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a megváltozott időjárási viszonyokra való tekintettel fokozott figyelemmel közlekedjenek. Ha bajba kerülnek, hívják a 105-ös, vagy a 112-es segélyhívó telefonszámot. (fotók: www.zala.katasztrofavedelem.hu )