A Zala Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság összefoglalója a viharos időjárás következményeiről

A klímaváltozás hatása az egész világban, így hazánkban is érezteti hatását, az időjárás kiszámíthatatlanná vált. Az egyre szeszélyesebbé váló időjárási körülmények – hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, árvizek, heves szélviharokkal kísért jeget hozó zivatarok, extrém hideg és meleg hőmérséklet – miatt megnő a természeti katasztrófák elleni védekezés szerepe.

Az Yvette nevű ciklon okozta viharos időjárással összefüggésben összesen 210 tűzoltói beavatkozást igénylő jelzés érkezett az igazgatóság megerősített műveletirányító ügyeletére. A 90-100 km/h-t is meghaladó széllökésekkel kísért ciklon következtében a zalai tűzoltókat főként kidőlt, vagy veszélyesen megdőlt fákhoz, letört faágak miatt kialakult veszélyhelyzetek, vagy közlekedési akadályok felszámolásához riasztották. A viharos szél a megyében több helyen megrongálta az épületek tetőszerkezetét, de volt olyan családi ház, amelynek homlokzati tűzfala dőlt ki. Pölöskén egy 8*100 méteres fémszerkezetű kerékpártárolót a szél felborított és villanyoszlopnak döntött, ami veszélyeztette a közúti forgalmat, ezért a rendőrség a műszaki mentés ideje alatt lezárta a 75-ös utat a Baki tetőtől a pölöskei elágazóig. A műszaki mentést a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók hajtották végre. A vihar miatt bekövetkezett áramkimaradásokat az Eon szakemberei folyamatosan számolták fel. A jelentős számú káreset több helyen okozott kisebb, vagy nagyobb károkat, de személyi sérülés nem történt.

Ahogy az elmúlt évek, illetve a 2014-es esztendő eddigi szélsőségei is bebizonyították, hogy fel kell készülnünk a jövőben az extrém időjárási körülmények által okozott károkra, azok megelőzésére. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az elmúlt időszakban ellenőrizte a belterületi vízelvezető árkok karbantartottságának helyzetét, és kötelezéssel élt ott, ahol az árkok állapota nem volt megfelelő. A villámárvizek, helyi vízkárok megelőzésében a hatósági ellenőrzés mellett a tulajdonosnak is nagy szerepe van. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a saját ingatlanjuk előtti vízelvezető rendszerek, árkok tisztítása, karbantartása az ő feladatuk, továbbá, az épületek és fák által okozott károkért is azok tulajdonosa a felelős. Az árkokban a víz útjába kerülő akadály meggátolhatja a víz elfolyását, felduzzaszthatja azt, így nagy esőzésekkor, akár a lakóingatlanokban is kárt tehet a víz.

A viharos 70 km/h-nál erősebb szélvihar emberre, állatra veszélyes viharkárokat okozhat. Szilárd építményekről leszakíthatja a tetőfedeleket, súlyosan megrongálhatja az energiaellátás és távbeszélő berendezések vezetékeit, könnyű épületeket dönthet össze, közlekedési zavarokat, akadályokat idézhet elő, fákat törhet ki. A viharos széllökések során a magasból mentő gépjárműveket nem lehet használni, ezekben az esetekben a megdőlt fák eltávolítása, kivágása a vihar után lehetséges. Hogy hogyan védekezhetünk a szélvihar ellen, arról honlapunkon korábban már beszámoltunk: http://zala.katasztrofavedelem.hu/hirek/1929-mi-a-teendo-szelvihar-eseten