Zalát is érinti a felsőoktatás átszervezése

Palkovics László felsőoktatási államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: 2016 januárjától kezdődik a Nyugat-magyarországi Egyetem átalakulása: a mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszer-tudományi kar, és a győri Apáczai Csere János kar kiválik és a győri Széchenyi István Egyetemhez csatlakozik. A Nyugat-magyarországi Egyetem mechatronikai képzést folytató zalaegerszegi képzési helye 2016. január 1-jétől a Pannon Egyetem részeként működik majd.

Palkovics László elmondta: az intézményi átalakítások három lépcsőben történnek majd, jövő januárban, júliusban, illetve 2017 júliusában valósulhatnak meg. A karok átadásánál alapvetően január a határidő, az intézménylétesítéseknél júliusi időpontot határoztak meg.

Összesítése szerint az átalakítások nyolc intézményt érintenek, és a jelenlegi állapothoz képest 9 képzési hely kerül más intézményhez. Minden meghirdetett képzésen a tanulmányok befejezése az eredeti feltételekkel biztosított, az érintett hallgatók változatlan feltételek mellett, de egy másik intézményben – a jogelőd intézmény nevének feltüntetésével – szerezhetik meg diplomájukat.

Közölte: nem a megtakarítás a fő cél, hanem az, hogy jobban, hatékonyabban működjön a felsőoktatás. Kérdésre válaszolva kitért arra is: hasonló léptékű további változtatásokat már nem terveznek, kivéve ha az intézmények kezdeményeznek ilyet.