„Békamentő” zalai rendőrök

beka2A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai március 7-től több napon keresztül építették Zalaegerszeg és Keszthely közelében azokat az úgynevezett békaterelő-kerítéseket, amelyek megakadályozzák, hogy a békák az úttestre vándoroljanak.

Tavasszal az erdőkből a tavakhoz, a költőhelyükhöz vonuló több ezer béka próbál meg átkelni az úttest egyik oldaláról a másikra, melyek nagy része segítség nélkül elpusztulna az útjukat keresztező forgalmas autóutakon.

Zalaegerszegen az Alsóerdőn, az Aranyoslapi forrásnál mintegy 300 méter hosszan, valamint Keszthelyen, a 71-es számú főúton, Fenékpuszta térségében pedig nagyjából 2000 méter hosszú sávon irányítják erős fóliacsíkokkal a békákat az alkalmi gyűjtőedényekbe.

A rendőrök azért segítenek a természetvédőknek, mert a nagyjából két hónap alatt lezajló vándorlás során több ezer kétéltű pusztulna el, de az állatvédelmi szempontokon túl, a közlekedés biztonságát is veszélyeztetik az elpusztult állatok, hiszen rendkívül csúszóssá, síkossá válik tőlük az úttest.