Enyhítették a bánokszentgyörgyi emberölés miatt elítélt család büntetését (MTI)

A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés elsőrendű vádlottja egy akkor még, 2011-ben általános iskolás, 17 éves fiú, aki az év november 3-án apjával és két náluk lakó rokonával együtt, az anyja hangos biztatására a nyílt utcán bántalmazta a 48 éves sértettet, miután az kérdőre vonta őket, miért lopták el a biciklijét.

Az áldozat megpróbált elmenekülni, de csak egy közeli földút hídjáig jutott, ott belehalt az őt ért ütésekbe, rúgásokba. Az igazságügyi orvos szakértő ötvenhat külsérelmi nyomot talált a férfi felsőtestén, mellkasán és koponyáján, azok közül több mint húsz olyan volt, ami arc- és koponyacsonttöréshez vezetett.

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa kedden megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Zalaegerszegi Törvényszék határozatát, és a család tagjait társtettesként, illetve bűnsegédként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt marasztalta el.

Az ítélőtábla a többszörös visszaeső harmadrendű vádlott 18 év fegyházbüntetését helybenhagyta, ugyanakkor három elkövetőnek a bűncselekményben való részvételét kisebb súlyúnak értékelte, ezért a másodrendű vádlott büntetését 15-ről 12 év, a negyedrendűét 14-ről 12 év, az ötödrendűét 15-ről 11 év fegyházra mérsékelte.

Mivel az új Btk. a 12 év fiatalkorúak börtönére ítélt első-, valamint a másod-, a negyed- és az ötödrendű vádlottra nézve kedvezőbb az elkövetéskor érvényben lévőnél, a táblabíróság a jelenleg hatályos rendelkezéseket alkalmazva lehetővé tette, hogy ők a büntetésük kétharmadának a letöltését követően feltételesen szabadlábra kerüljenek.

(fotó: geospace.hu)