Fiatal zsarolók ellen emeletek vádat

A banda tagja egy 19 éves és két 16 éves fiatalember volt, akik közül a felnőtt már többször állt bíróság előtt, a jelen cselekményeket végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el, míg az egyik fiatalkorú próbára bocsátás hatálya alatt. Mindezek ellenére elhatározták, hogy zsarolással szereznek pénzt.

A terheltek 2014. október 18-án kora délután Zalaegerszeg belvárosában a Dísz tér közelében megállítottak három általános iskolás gyereket, körbeállták őket, és pénzt kértek, hogy „segítsék ki őket pár száz forinttal”. A sértettek először azt válaszolták, hogy nincsen pénzük, mire az egyik fiatalkorú terhelt felszólította őket, hogy „mutassák meg a kabátjukat”. A másik fiatalkorú terhelt pedig közbeszólt, hogy „ha nem teszik, amit mondanak, akkor szájba csapják őket”. A fenyegetés hatására az egyik sértett megmutatta a kabátját, majd a nadrágzsebéből kivettek 50-60 Ft aprópénzt. Amíg ez történt, addig a sértettet a kabátjánál fogva visszatartották. Ezt követően a másik gyereket is megfenyegették, hogy „ha nem ad pénzt, szétvágják a fejét”, elvették 500 Ft-ját, míg harmadik gyereknél nem találtak pénzt. Mindössze egy órával később Zalaegerszegen, a Kovács Károly téren lévő, az áruházak közötti lépcsősor közepén a lefelé tartó, -szintén általános iskolába járó- sértett útját állták el, és közrefogták. Az egyik fiatalkorú terhelt megkérdezte tőle, hogy „nem lenne-e egy kis pénze, mert ha nem lenne, akkor nagy baj lenne!”. A sértett megijedt a fenyegetéstől, ezért táskája egyik fiókjából 50 Ft-ot vett elő, és adott át nekik. Ezt követően felszólították a sértettet, hogy „pakolja ki a táskáját, hátha van még pénz a táskában”. A sértett erre kipakolta a táskáját, amiben még volt 210 Ft aprópénz, melyet szintén átadott a terhelteknek, de elvették a számológépét is.

A jelenleg is előzetes letartóztatásban illetve lakhelyelhagyási tilalom alatt álló terheltek ellen a Zalaegerszegi Járási Ügyészség fiatalkorúak ügyésze 4 rendbeli zsarolás büntette miatt emelt vádat a bíróság előtt.