GULAG – talán még vannak köztünk élők, akik emlékeznek rá

A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület sikerrel pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma GUL-15-A, számú, a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévéhez kapcsolódó, „Elhallgatott történelem” című pályázatán.

Projektjük arra a koncepcióra épül, hogy elkötelezett fiatalok segítségével ismertetik meg az „Elhallgatott történelmet” a Dél-zalai térség ifjú generációjával. A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások közül már sajnos kevesen élnek, a „legfiatalabb” túlélő is 90 év körül van. Ahhoz, hogy soha ne történhessen meg az emberiség ellen elkövetett hasonló bűncselekmény, a fiatalokat el kell látni a szükséges ismeretekkel, tudással, hogy a történelmi leckét magukénak érezzék, és felnőve továbbadják örökségként az őket követő generációk számára.

Projektesemények

A projekt eredményeként elkészítik egy 30 perces színpadi előadás forgatókönyvét. A színpadi művet 4 rendhagyó történelemóra keretében nagykanizsai oktatási intézményekben amatőr diákszínjátszók mutatják be.

Egy művészeti pályázatot tesznek közzé a térség fiataljai számára. A „Tegyük hallhatóvá az elhallgatott történelmet” témához kapcsolódó fotókat, fotómontázsokat, festményeket, grafikákat, illetve más művészeti ágban készült pályaműveket várnak a program keretében. A beérkezett alkotásokból kiállítást szerveznek, mely a Halis István Városi Könyvtár galériájában lesz látható. A legtehetségesebb 3 alkotót könyv és ajándékutalvánnyal jutalmazzák.

A programba bevont célcsoportnak ifjúsági konferenciát szerveznek. Tervezett előadók Dr. Bognár Zalán a Károli Gáspár Református Egyetem docense, Gulag szakértő, valamint Czupi Gyula.

felehivas