Illegális bevándorlás – Tranzitzónát alakítanak ki Letenyén

Regisztrációs pontként is szolgáló tranzitzónát alakítanak ki Letenyén az illegális bevándorlók számára – közölte a Zala megyei kormánymegbízott csütörtökön a magyar-horvát határon tartott sajtótájékoztatón.

Rigó Csaba – aki Vigh László fideszes zalai országgyűlési képviselővel közösen megtekintette a határon az ideiglenes határzárként szolgáló drótakadály telepítését – egyebek közt arról beszélt, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal konténereket állít fel, amelyben egyszerre több migráns regisztrációjára nyílik lehetőség.

Jelezte azt is, a Zalaegerszegi Munkaügyi és Közigazgatási Bíróságot jelölték ki arra, hogy a Zalában és Somogy megyében esetleg elkövetett határsértések ügyében eljárjon.

A pengés drótakadály kihelyezési munkálatait a Mura partján megtekintve a kormánymegbízott kifejtette: a magyar-horvát határon elsősorban azokon a pontokon szükséges az ideiglenes határzár kialakítása, ahol a Mura nem jelent elegendő természetes védelmet. Jelenleg a murakeresztúri vasútállomás térségében, valamint Letenyén az autópálya- és a közúti határátkelőnél állítja fel a honvédség a drótakadályt.

Ezzel kapcsolatban kitért arra is, hogy ha magánterületet érint a telepítés, akkor ott mintegy 10 méteres szélességű sávra vonatkozóan kártalanítják a tulajdonosokat. Zalában mindeddig az állampolgárok részéről nagyon pozitív hozzáállást tapasztaltak – fűzte hozzá.

Rigó Csaba azt is elmondta: a magyar-szlovén határnál is elkezdődött a drótakadály telepítése, ami a horvát határ közelsége miatt indokolt.

Vigh László többek között arról beszélt, hogy szeretnék, ha a zöldhatáron folyó munkálatok minél hamarabb befejeződnének, és a gyorstelepítésű drótakadály kiépítése után a második kerítés építése is elkezdődne. „Emberi, fizikai és jogi határvédelemre” van szükség, amiben Magyarország „egyedutas politikát” folytat, de láthatóan ezt Európa is követni fogja.

A menekültek áradatát csak regisztrációval, a megfelelő átlépési pontokon szabad beengedni Európába – hangsúlyozta. Hozzátette: a határokat senki nem akarja előlük teljesen lezárni, a hivatalos átkelési pontokon a megfelelő regisztrációval továbbra is fogadják őket.