Mi van a mézben? – Mérgező vegyszerkoktéllal szennyezett a virágpor

Miközben folyik az akácosok körüli hercehurca, nem kis részben a magyar méz érdekében, riasztó adatok láttak napvilágot arról, hogy mi mindent „kapunk” az ezerféle jótékony hatásáról ismert mézzel együtt, ugyanis mérgező vegyszerkoktéllal szennyezett az európai virágpor.

honey-bees-326336_640Az európai méhlegelők virágpormintáinak több mint kétharmada akár 17 vegyszerből álló vegyi koktéllal szennyezett. Erre a sokkoló megállapításra jutott a Greenpeace magyar nyelven is bemutatásra került új kutatása. A méhek táplálékául szolgáló virágporban a Bayer, a Syngenta, a BASF és más agrovegyipari óriáscégek által gyártott rovarölő szerek, atkaölő szerek, gombaölők és gyomirtók voltak jelen.

cikkAz akkreditált európai laboratóriumi vizsgálatok összesen 53 különböző vegyszer jelenlétét állapították meg; a Magyarországon vett mintákban tízféle növényvédő szer maradványát mutatták ki. A vizsgálat számos méhveszélyes anyag mellett Spanyolországban még a rég betiltott DDT bomlástermékének megdöbbentő jelenlétét is kimutatta.

 

 

 

A tanulmány magyarul: http://www.greenfo.hu/uploads/dokumentumtar/a-mehek-terhe.pdf

A Greenpeace azonnali beavatkozást vár az Európai Bizottságtól és az európai döntéshozóktól: a beporzókra káros növényvédő szerek teljes tilalmát, beporzóvédelmi akcióterveket, illetve az ökológiai gazdálkodás elterjesztését.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2014/04/30/mergezo-vegyszerkoktellal-szennyezett-az-europai-viragpor

Háttéranyag: Méhpusztulás – az európai beporzó rovarokat és mezőgazdaságot fenyegető veszélyek (4,5 MB pdf.)