Munkahelyteremtő beruházások Zalában

Munkahelyteremtő beruházásokra 222 millió forintot meghaladó támogatást nyertek el a zalai munkaadók – közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja pénteken az MTI-vel.

A beruházásokra 41 zalai munkaadó nyújtott be sikeres pályázatot, a megítélt támogatási összegből (222,4 millió forint) 125 személy, köztük 85 álláskereső többletfoglalkoztatását tudják biztosítani.

A beruházások 20 településen valósulhatnak meg, amelyek közül 9 hátrányos helyzetű. A legtöbb beruházás Zalaegerszeghez kötődik, míg a legnagyobb támogatási összeget (37,4 millió forintot) a Zalaszentgróton működő, lábbeli gyártással foglalkozó vállalkozás nyerte el.

A pályázók a munkahelyteremtő a fejlesztéseket egyebek között az élelmiszeripar, a bútorgyártás, a mezőgazdasági gép, textil nagy- és kiskereskedelem, a vendéglátás, valamint az út- és autópálya-építés területén valósítják meg.

Vállalkozóvá válást elősegítő tőkejuttatásra 44-en nyújtottak be pályázatot, az összes támogatási igény csaknem 110 millió forint. A munkaügyi szervezet eddig 17 pályázati támogatásról döntött, ebből áprilisig 9 hatósági szerződést kötöttek meg.

A sikeres pályázatoknál a tevékenységi kör a bútorgyártás, a nyomdaipar, az iparművészeti bőrtermékek készítése, a vendéglátás, az ipari takarítás, a méhészet, a cukrászat, a húsnyúl tenyésztés, a kipufogógyártás és a fotózás. A benyújtott (még elbírálás alatt lévő) pályázatokban új ötletek is megfogalmazódtak, közöttük kőfaragás, internetes kereskedelem, zenész tevékenység is szerepel – tájékoztatott a munkaügyi központ.