Nem kell a szőlő – telkek már félmillióért

P1190351Lassan itt a szüret. Ilyenkor még elkeserítőbb látványt nyújtanak az olyan telkek, melyeken terméstől roskadoznak a fák, de melyeken nincs, aki leszedje, hasznosítsa azt, amit a természet adott. Igen, ,a természet, mert ezeken a telkeken már nyoma nincs az emberi gondoskodásnak. Egyre több az ilyen terület a városkörnyéki „hegyeken”. Szaporodnak az „ELADÓ!” táblák, de érdeklődő alig van. Pedig ezek a városkörnyéki zártkerti ingatlanok évekkel ezelőtt még különösen népszerűek voltak, ám az általános válság nem használt az addigi keresletnek.
Újpál László a Panoráma Ingatlanközvetítő Iroda képviselője elmondta: egyértelműen visszaesett a kereslet.
Vannak olyan vásárlók, akik pusztán hobbikertnek kívánják használni a területet, mások, az elszegényedő réteg akár ki is költözne, ám az infrastruktúra ezt nem mindig engedi – tette hozzá a szakember. – A víz, a villany általában mindenhol megvan, ám vezetékes gáz sehol sincs, a fűtést szinte minden ingatlanban fával oldják meg. Szőlőbirtokra egyáltalán nincs igény, ha a földterületen van is ültetvény, ezt megvásárlás után azonnal kivágják. Az ügyfelek számára rendkívül fontos szempont a megközelíthetőség, ebből a szempontból a Csónakázó-tó melletti kisbagolai hegyhát, a Látóhegy és a Szentgyörgyvári-hegy negyedik hegyháta lehet vonzó.
Ujpál László szerint az árak változóak, fél millió forinttól, akár két millió forintig lehet területeket vásárolni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy üres területre nincs szükség, inkább a felépítménnyel rendelkezőket választják a vásárlók.
Hasonló tapasztalata van a kanizsai Zala Ingatlanszalon tulajdonosának, Varga Zoltánnak is. Az ingatlan szakértő úgy véli:

A fővárosban élők Homokkomárom, Bázakerettye és Csapi környékén választanak művelendő területet, ám általában az első fűnyírás után meggondolják magukat és többé nem látogatják a birtokot. A kanizsaiak főleg hobbikertet keresnek, s abból is olyant, ami könnyen megközelíthető és kevésbé zsúfolt.

Sláger hegyhát nincs, az ügyfelek gyakran a kilátás, a környezet alapján emocionális döntést hoznak. Ami persze nem baj, hisz végül mindegy, hogy milyen megfontolásból lesz ismét művelt  terület. De a kereslet közel sincs akkora, mint a kínálat.
(BB)