Nyereséges volt a vadászati év Zalában

Zala megyében pozitív mérleggel, közel 58 millió forint nyereséggel zárult a 2013-2014-es vadászati év – tájékoztatta a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati osztályvezetője pénteken az MTI-t.

A vadászati év ökológiai szempontból, szaporodástól szaporodásig, azaz március elejétől a következő év februárjának végéig tart.

Lázár Attila ismertette: az 52 vadászterület éves árbevétele elérte az 1,568 milliárd forintot, a kiadások összege 1,51 milliárd forintot tett ki.

magyar-szlovén vad-beleElmondása szerint a február végén zárult vadászati év pozitív mérlege nagyrészt annak köszönhető, hogy a 2013-2014-as évben összesen 233 millió forintot fordítottak mezőgazdasági vadkárra, csaknem 120 millió forinttal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Részben a megemelt kilövések miatt, részben pedig a 2013. évi, kora tavaszi hideg időjárás következtében csökkent a vaddisznóállomány, a nagyvad így kevesebb kárt okozott a gazdáknak.

Beszámolt arról is, hogy ugyan mérséklődtek a vadkárra fordított kiadások a most zárult évben, de a bevételi oldalon jelentős mértékben – mintegy 416 millió forintról 309 millió forintra – csökkent a belföldi bérkilövések bevétele. Az ágazat lőtt vadból származó árbevétele pedig (összesen 354 millió forint) mintegy 132 millió forinttal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

vadaszat-2A külföldi bérkilövések nagyságrendje nem változott számottevően, a 2013-2014-es vadászati év végén 296 millió forint, míg egy évvel korábban 303 millió forint volt az ebből származó bevétel. Az enyhe tél miatt viszont kevesebbet kellett téli vadtakarmányra fordítani.

Szólt arról is, hogy a nagyvadállomány jó kondícióban vészelte át a telet, így a következő szezonban várhatóan jobbak lesznek az agancssúlyok, és kedvezőbb lesz a szaporodási ráta is.