Nyolc embert akartak átvinni a határon

Embercsempészéssel gyanúsítanak a zalai rendőrök egy 19, egy 31 és egy 34 éves magyar, valamint egy 23 éves afgán férfit.

A rendőrök 2014. szeptember 16-án 22 óra 20 perc körüli időben ellenőrzés alá voltak az M70-es autóút 3+800-as kilométerszelvényében egy Szlovénia irányába közlekedő magyar rendszámú Mercedes Vito típusú személyautót és annak 19 éves vezetőjét, valamint utasait. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy a nyíregyházi fiatalember nyolc olyan afgánt akart átvinni a határon, akik nem rendelkeztek az államhatár átlépéséhez szükséges okmányokkal.

A magyar sofőrt a rendőrök előállították, majd gyanúsítottként hallgatták ki, aki beismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését. Elmondása szerint a fuvarral csak megbízták. A nyomozók a 19 éves sofőr megbízóit, egy 31 éves nyíregyházai, egy 34 éves hajdúböszörményi férfit és egy 23 éves afgán fiatalembert egy nap alatt elfogták és gyanúsítottként hallgatták őket ki.

A külföldit a nyomozók őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását, míg a többi gyanúsított szabadlábon védekezhet.

Az afgánokat, akik közül kettő fiatalkorú volt, a zalai rendőrök a győri Bevándorlási – és Állampolgársági Hivatalba vitték.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály Nyomozó Alosztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a 19 éves T. Dominik, a 31 éves Sz. Gábor, a 34 éves K. Csaba és a 23 éves afgán R.M. ellen.