Több mint kétszáz résztvevővel tartottak védelmi gyakorlatot az M70-es autóúton (MTI)

A komplex védelmi gyakorlat miatt reggel 8-tól kora délutánig lezárták a zalai autóút Letenye és Muraszemenye közötti szakaszát, a forgalmat a párhuzamos mellékútra terelték.

    Rigó Csaba megyei kormánymegbízott, az Együttműködés-2013 elnevezésű gyakorlatot szervező Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke az MTI-nek elmondta: egy 22 tonnás, veszélyes anyagot, klórt szállító tartálykocsi, autóbusz és személyautó ütközését, illetve mentését szimulálták. A forgatókönyv szerint a baleset egy halálos áldozatot követelt, ketten súlyosan, négyen könnyebben megsérültek.

A gyakorlaton a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységei, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság állománya, a Lenti Rescue műszaki mentők, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar sürgősségi ellátási tanszékének munkacsoportja, valamint az Országos Mentőszolgálat és a légi mentők járművei és munkatársai vettek részt, csatlakoztak polgárőrök és önkéntes mentőcsapatok is. A helyszínt úgy választották meg, hogy egy közeli felüljáróról a környékbeli települések vezetői, civil szervezetek és szolgáltatók képviselői is megtekinthessék, ehhez egy videoközvetítésre alkalmas LED-falat és hangosítást is felszereltek az autóúton.

Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arról számolt be, hogy a gyakorlatot 222 résztvevővel szervezték meg. Fontosnak nevezte, hogy az ország egyik legforgalmasabb és legveszélyesebb nemzetközi tranzitútvonalán a hasonló balesetek kezelésére együttműködésben készüljenek fel.